Olumsuz Duyguların Üstesinden Gelmek


Bununla birlikte , duygular ve hisler arasında ayrım yapmak önemlidir İkisi birbirine bağlı olsa da, ikisi arasında büyük bir fark vardır.
Duygular, beyin tarafından salınan nörotransmiterler ve hormonlar aracılığıyla aktive edilen bedensel tepkilerle ilişkilidir ve duygular, duygusal tepkilerin bilinçli deneyimidir.
Duygular, mutluluk, rahatlama, neşe, acı, incinme, arzular, hoşlanmama veya tiksinme ile işaretlenen herhangi bir kısmen zihinsel veya fiziksel tepkiye katkıda bulunur. ; sadece bir tepkinin varlığını önerebilir, ancak onun doğası veya yoğunluğu hakkında hiçbir şey ima etmez.
Duygular, duygulardan daha güçlü bir fiziksel temele sahiptir; bu, araştırmacıların, yüz ifadeleri ve vücut dili gibi fiziksel ipuçları aracılığıyla onları nesnel olarak ölçmenin daha kolay olduğunu keşfettikleri anlamına gelir.
Duygulara verdiğimiz tepkiler olma eğiliminde olan duygular. Duygular tüm insanlarda daha genel bir deneyime sahip olabilirken, duygular daha özneldir ve kişisel deneyimlerimizden ve deneyimlerimize dayalı yorumlarımızdan etkilenir.
Öfke, üzüntü, korku,endişe,suçluluk ve iç çatışma bizi en çok etkileyen olumsuz duygulardır.
Olumsuz duygu, “ bir olaya veya kişiye karşı olumsuz bir etkiyi ifade etmek için bireylerde uyandırılan hoş olmayan veya mutsuz bir duygudur.”
Olumsuz duyguları biraz daha keşfetmeye başladığımızda, içimizde onlara neyin neden olabileceğini veya onları tetikleyebileceğini ve en başta onlara neden sahip olduğumuzu gerçekten görmeye başlayabiliriz.
Özellikle olumsuz duygular, tehditleri tanımanıza ve potansiyel tehlikelerle başarılı bir şekilde başa çıkmaya hazır hissetmemize yardımcı olur.
Peki,olumsuz duyguları tamamen bastırıp durdurmak mı istiyoruz?
Tabiki, hayır.
Olumsuz duygular, hayatın son derecede normal, sağlıklı ve faydalı bir parçasıdır. Ancak kendimizi sıkışmış hissetmeye başlarsak ve devam etmekte zorlanırsak, onları iyi yönetebilecek bir konumda olabilmek için olumsuz duygularla başa çıkmak bizim için önemli hale gelir.
Olumsuz duygular genellikle, duygularımıza ve deneyimlerimize dayanarak belirli bir senaryoya anında tepki vermemizi teşvik eder. Kızgın hissettiğimizde, saldırabilir veya bağırabiliriz. Üzüldüğümüzde, etrafımızdaki insanları itebilir ve reddedebiliriz. Bazen bu dürtülere göre hareket etmememiz gerekir ama çoğunlukla bunu yapmayız.
Olumsuz duygularımızı keşfederek, nasıl tepki verdiğimize dair bir anlayış geliştirmeye başlayabilir ve bunun yerine bunu olumlu tepki verme yollarına çevirebiliriz.
Çalıştığımız en yaygın olumsuz duygulardan beşi:
- Öfke
- Üzüntü
- Korku
- Endişe
- Suçluluk
- İç Çatışma
