Düşük Benlik Saygısı ve Özgüven

Home Terapi Konuları Düşük Benlik Saygısı ve Özgüven

Düşük Benlik Saygısı ve Özgüven

Güven, kişinin kendi yeteneklerini takdir etmesinden kaynaklanan olumlu bir duygudur , bu da dirençli olduğunuz ve hayatınızdaki tüm zorlukların üstesinden gelebileceğiniz anlamına gelir!

Güven hakkında:

  • Kendinize, yeteneklerinize ve fikirlerinize inanmak – bu, sınıfta verdiğiniz bir önerinin iyi olduğunu bilmek, grubunuzun icra etmek istediği yeni bir şarkıyı öğrenebileceğinizi hissetmek veya korkmadan birine çıkma teklif edebileceğinizi bilmek olabilir.
  • Kendinizi anlamak ve olduğunuz gibi kabul etmek – örneğin, cinsiyetiniz veya saç renginizden memnun ve barışık olmak,başkalarına uyum sağlamak için kendinizi değiştirmek mecburiyetinde hissetmemek.

​Güven, ‘dışa dönük’ olmak anlamına gelmez. Sessiz veya utangaç olabilir ve yine de kendinize güvenebilirsiniz.

Güven öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir beceridir. Kendimizi güvende hissettiğimizde kendimize ve yeteneklerimize inanırız. Sağlıklı bir özgüven düzeyine sahip bireyler genellikle becerileri konusunda daha iyimserdirler ve kendileri hakkında daha olumlu bir görüşe sahiptirler.

Benlik saygısı, kendiniz hakkındaki görüşünüzdür. Herkes ara sıra özgüven eksikliği yaşar ama özsaygısı düşük olan insanlar çoğu zaman mutsuz veya kendilerinden memnun değildir. Düşük benlik saygısını artırmak dikkat ve günlük pratik gerektirir.

Benlik saygınız, kendiniz hakkında nasıl düşündüğünüz ve hissettiğinizdir. Benlik saygınız sizi ne kadar etkileyebilir:

  • Kendini bir insan olarak sev ve değer ver
  • Kendinize ve yapabileceğiniz şeylere inanın
  • Baskı altındayken kendin için ayağa kalk
  • yeni veya zor şeyler denemeye istekli ol
  • Kendinizi haksız yere suçlamadan hatalardan uzaklaşın
  • Önemli olduğuna ve yeterince iyi olduğuna inan
  • Mutluluğu hak ettiğine inan .

Benlik saygısı ve özgüven örtüşür, ancak farklıdırlar. Benlik saygısı, kendinizi takdir edip etmediğinizi ve değer verip vermediğinizi ifade eder. Benlik saygınız, yaşam deneyimlerinizin ve diğer insanlarla etkileşimlerinizin bir sonucu olarak gelişir ve değişir.

Özgüven, kendinize ve yeteneklerinize olan inancınızdır.

İlişkiler, iş, sağlık, eğitim, finans ve geleceği planlama gibi birçok farklı zorlukla karşı karşıyayız. Çok fazla güvenimiz yoksa, küçük şeylerin bizi yolda tökezlettiğini, yavaşlattığını ve strese ve endişeye neden olduğunu görebiliriz.

Özgüven eksikliği, birçok insanı gerçek potansiyellerine ulaşmaktan alıkoyar. Hipnoterapi, kalıpları ve inançları değiştirerek insanların daha önce mümkün olmayan şeyleri yapmasına olanak tanır. Bire bir Hipnoterapi seansı, kendinden şüphe duymayı tanımlar ve düzeltir, öz saygıyı artırır ve böylece her durumda gelişmiş bir özgüvenle ilerlemenize yardımcı olur. Güveninizi geliştirerek, sizi yaşamaya devam etmeye ve kendiniz hakkında iyi hissetmeye hazır hale getirir.

Kendinden emin davranmak, bilinçaltınıza normal yaşam biçiminizle bütünleşen doğal bir şekilde yeni bir davranış öğretir. Her gün sabah kalktığımız andan akşam yattığımız ana kadar hayatımızın TÜM alanlarında güvene ihtiyacımız var .

Güven için hipnoterapi, olumsuz düşünce süreçlerine ve sınırlayıcı inançlara meydan okumaya yardımcı olur ve kendinden şüphe duymayı ortadan kaldırarak daha olumlu bir gelecek yaratmanıza, öz imajınızı geliştirmenize ve kararlılığı artırmanıza olanak tanır.

Güven eksikliği, bir çocuk veya genç olarak olumsuz deneyimlerden veya yetişkin yaşamımızdaki önemli zor olaylardan kaynaklanabilir. Düşünceler olumsuz deneyimleri pekiştirmeye başladığında, güveniniz üzerinde zararlı bir etki yapmaya başlayabilirler.

Hipnoterapi seanslarımız güven için daha olumlu bir öz imaj oluşturmanıza yardımcı olur.

Düşük Benlik Saygısı ve Güven Eksikliği Belirtileri

Düşük benlik saygınız ve güven eksikliğiniz varsa, aşağıdakilerden bazılarını/tümüyle karşılaşabilirsiniz:

  • devam eden kaygı ve endişe
  • kendini başkalarıyla olumsuz olarak karşılaştırmak
  • şiddetle özeleştiri
  • mükemmeliyetçilik, kontrollü olma ihtiyacı
  • olumsuz düşünme
  • değişimden kaçınma
  • erteleme
  • düşük enerji, huzursuz uyku ve sindirim problemleri
  • zararlı başa çıkma mekanizmalarının olumsuz etkileri, örneğin (rahat yemek/içmek, sigara içmek, çok çalışmak)

Güven eksikliği ve düşük benlik saygısının genellikle stres ve kaygı,fobiler, depresyon, kilo kontrolü ve yeme bozuklukları ve bağımlılıkların oluşumunda kilit bir unsur olduğunu belirtmekte fayda var. Bu nedenle, benlik saygınızı artırmak ve özgüveninizi oluşturmak, hayatınızın birçok alanında olumlu değişikliklerin başlangıcı olabilir.

Beyni, tüm ‘iyi hissettiren’ nörotransmitterlerin yapıldığı sol prefrontal korteksten düşünmesi için yeniden eğiterek güveninizi ve özgüveninizi geliştirmeye yardımcı olmak için CBT’yi Hipnoterapi ile birleştiriyorum .

Güven eksikliği için CBT genellikle aşağıdaki müdahaleleri içerir:

Bilişsel yeniden yapılandırma: fonksiyonel olmayan düşünme kalıplarını veya doğru olmayan varsayımları belirleme ve zorlandığımz durumlar hakkında yeni, daha fonksiyonel düşünme yollarını öğrenme yöntemidir. Güven eksikliği için bilişsel yeniden yapılandırma, genellikle yetenek eksikliği veya başkalarının hakkımızdaki yargı ve varsayımları hedefler ve insanların daha yararlı, gerçekçi düşünme yolları bulmasına yardımcı olur.

Sistematik maruz kalma : korktuğumuz durumlardan kaçınmanın, onların varsaydığımız kadar kötü olup olmadıklarını gerçekçi bir şekilde değerlendirmemizi engellediği teorisi üzerinde yoğunlaşır. Kendimizi normalde kaçınacağımız durumlara maruz bırakarak bunların sanıldığı kadar kötü olmadığını öğreniriz ve kaygımız azalır. Güven eksikliğine maruz kalma, genellikle bir toplantıda konuşmak ve bu konuda ustalaşmayı daha olası hale getirmek için başa çıkma tekniklerini kullanarak bunu tekrar tekrar yapmak gibi kendimize güvenmediğimiz etkinlikleri planlamayı içerir.

Farkındalık : insanların şimdiki anla bağlantı kurmalarına ve düşüncelere ve endişelere bu kadar kapılmamalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir beceridir. Farkındalık, insanların kendilerine daha az yüklenmelerine ve zor durumlarda kendi performanslarını ikinci kez tahmin etmelerine yardımcı olabilir, böylece güveni artırır.

Sorun çözme : İnsanların kendilerini bir kurban gibi hissetmekten veya yararsız statükonun devam etmesine pasif bir şekilde izin vermektense, sorunları proaktif olarak çözmede daha aktif bir rol almalarına yardımcı olur. Problem çözme, düşük performansa neden olan faktörleri aktif olarak hedefleme ve bunları düzeltme şeklini alabilir.

Atılganlık : Kendine saygısı zayıf olan insanlar genellikle isteklerini ifade etmekte,hayır demekte veya gerçek duygularını belli etmekte zorlanırlar. İnsanların, ilişkilerinden ödün vermeden başkalarından istediklerini etkili ve ustaca almayı öğrenmelerine yardımcı olmanın bir yoludur.

Yukarıdaki CBT yöntemlerini Bilişsel Davranışçı Hipnoterapi adı verilen Hipnoterapi ile birleştiriyoruz.

BDT’nin amacı, insanların düşünce ve duygularının nasıl istenmeyen davranışlara veya tepkilere yol açtığını anlamalarına yardımcı olmaktır. Daha sonra, daha olumlu davranmanın ve karşılık vermenin alternatif yollarını ararlar.

Daha sonra, bu olumlu davranış ve tepki biçimleri, uzun süreli değişiklikler yaratmak için hipnoz altında güçlendirilir .

Özgüvenin oluşturacağı fark hayret vericidir ve yeni özgüvenli davranışınız ikinci doğanız haline geldiğinde, kendinizi daha önce düşünmediğiniz şeyleri yapabilir halde bulabilirsiniz.

 



Randevu İçin WhatsApp

+44 7955 625 469

info@mindtherapia.com

Bize yazın!
1
Yardıma ihtiyacınız mı var?
Scan the code
Mindtherapia
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?