Sosyal Beceri Eğitimleri
Düşük benlik saygısı veya özdeğer, başkalarının onayını almaya yönelik bir ihtiyaçla ilişkilidir.Kendinizi veya kendizle ilgili düşüncelerinizi sevmemek veya onlara güvenmemekle ilgilidir. Atılganlık, tıpkı başkalarının kendilerini ifade etme hakkına sahip olduğu gibi, sizin de kendinizi ifade etme hakkınızı kendinize tanımanızla ilgili bir durumdur. Pasif veya agresif olmak yerine başkalarıyla aktif ve sağlıklı bir şekilde ilişki kurmak ve ihtiyaçlarınızı başkalarını incitmeden karşılamak yetisine sahip olmaktır.
Uygulamalı sosyal beceri eğitimi, daha iddialı olmanıza, kendi duygu ve isteklerinizi daha iyi ifade etmenize ve kendi kişisel değerinizle tutarlı olmanıza yardımcı olur. Bunlar, örneğin topluluk önünde konuşma veya performans kaygısı, iş görüşmeleri ve sosyal durumlardaki kaygı, örneğin sınıfta bir soru sorma, işyerindeki meslektaşlarla etkili bir şekilde etkileşim kurma, bir gözetmenle müzakere etme veya kalabalık yerlerde bulunma konusunda cesaret ve gücünüzü artırmayı içermektedir. Ayrıca, dış onaylamaya ihtiyaç duymadan yapmak istediğiniz şeyi yapmak için kendinize güven duymanıza yardımcı olur.
Karar almakta zorlanıyorsanız veya erteliyorsanız yada zorlu durumlarla karşı karşıya kaldığınızda bunları halletmeyi zor buluyorsanız, bunun nedeni sorunlara ve çözümlerine etkin ve güvenli bir şekilde bakmamanız olabilir. Problem çözme öğrenip sonradana da edinebileceğiniz bir beceridir.Problem çözme becerileri eğitimi, güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamaya, daha iyi problem çözme becerileri geliştirmenize, ‘doğru’ kararlar verme konusundaki endişelerinizi azaltmanıza ve gelecek için dayanıklılık kapasitenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Kendi kişisel yetenek ve değerlerinizi anlamak ve kabul etmek, hedefleriniz belirlemenin temel bir öncüsüdür. Hedefleri değerleriniz bağlamına yerleştirmeden belirlemek, onları çözmek yerine sorun yaratır.Endişe, beynin rastgele problem çözme girişimidir aynı zamanda vakit ve enerji kaybıdır. Problem çözmek için olaylara daha sistematik ve net bir şekilde bakmanız gerekir.
Unutnayın! Endişe hiçbir şeyi çözmez.
Kaygı ve endişe genellikle genellikle bireysel hayatınızda meydana gelen değişimlere eşlik eder. Örneğin işten çıkarılma, kariyer değişiklikleri, yeni eğitim fırsatları vb. İş hayatınız için kendi kişisel hedeflerinizi belirlemede kariyer planlamasına yönelik değerlere dayalı bir yaklaşım esastırç
- Sizin için önemli olan nedir?
- İş hayatınızdaki diğer önemli değerlerle nasıl örtüşüyor? gibi sorulara cevap bulmakla işe başlanabilir.