Alışkanlıklar ve Tikler
Alışkanlıklardan kurtulma tedavis, (AKT), Vücut Odaklı Tekrarlayan Davranışların tedavisinde yaygın olarak kullanılan, kanıta dayalı oldukça etkili bir davranış terapisidir.
AKT, tikler, saç çekme, tırnak yeme ve deri yolma gibi davranışlar üzerinde çalışır ve her yaştan insan için uygundur. Çoğu zaman, davranışlarımızı neyin yönlendirdiğini (dürtülerden veya duygulardan kurtulmak gibi) bir profesyonelin yardımı olmadan anlayamayız .
AKT beş bölümden oluşur:
- Farkındalık eğitimi: Kişinin daha iyi özdenetim ve farkındalık kazanması için davranışlara dikkat çeker. Bu aşamada, davranışı gerçekleştirdiğiniz anları fark etmeye, davranışın gerçekleşmek üzere olduğuna dair en erken uyarıyı belirlemeye ve davranışın meydana geldiği durumları belirlemeye çalışıyoruz-
- Eski istenmeyen davranışı değiştirmek için farklı bir davranış bulmak ve bu yeni davranışı gerçekleştirme alıştırması yapmak için birlikte çalışıyoruz.
- Ebeveynlerden ve arkadaşlardan kişinin ilerlemesi için övgü ve cesaret vermeleri istenebilir , aile ve arkadaşların desteği istenmeyen bir davranışı tekmeleme şansınızı artırabilir.
- Gevşeme eğitimi: Bir kişi stres altındayken alışkanlıklar veya tikler yaygın olabilir, derin nefes alma, zihinsel görüntüleme, farkındalık ve dürtüleri uzak tutmak için ilerleyici kas gevşemesi gibi gevşeme becerilerini öğrenmek faydalı olacaktır.
- Genelleme eğitimi: yeni becerilerinizi bir dizi farklı durumda uygulayacaksınız, böylece yeni davranış otomatik hale gelecek.
Saç yolan, deri yolan ve tırnak yiyen kişilerde bu davranışlar , tetikleyicilere karşı otomatik ve tekrarlanan tepkiler haline geldi. Bu davranışlar başa çıkma/yatıştırıcı mekanizmalar olarak bir amaca hizmet eder* Bu davranışlarda bulunduğumuzda, beynimiz bir ödül gibi anlık bir rahatlama hisseder ve bu da beynin aynı şeyi tekrar yapmak istemesine neden olur. Ve böylece alışkanlık döngüsüne gireriz:
AKT, vücuto odaklı tekrarlayan davranışı azaltmada yüksek etkinlik oranları gösterir.
Bazı vücut odaklı yaygın tekrarlayan davranışlar şunlardır:
- Saç çekmek
- Tırnak yemek
- Cilt yolma
Vücut odaklı tekrarlayıcı davranışlar , kişinin vücuduna olumsuz etkiletyen ve sonuçta kişinin fiziksel görünümünü değiştiren (örneğin, saçların seyrelmesi, kel noktalar, kabuklar, eksik kirpikler, çiğnenmiş tırnaklar) zorlayıcı, tekrarlayıcı davranışlardır ve benlik saygısı, utanç ve benlik saygısı kaybına yol açabilir. Hatta toplumdan uzaklaşmayı netice verebilir. Buna rağmen, bu davranışları durdurmak veya azaltmak çok zor olabilir.
- Tikler
Tikler istemsiz baskın tekrarlayan ritmik olmayan hareketler veya seslerdir. Hareket üreten tiklere “motor tik”, ses üreten tiklere ise “vokal tik” denir. Tikler ani ve amaçsızdır. Tikler 2 bölüme ayrılır – basit ve karmaşık.
Basit Tikler arasında göz kırpma, dudak ısırma, baş çevirme,boğaz temizleme, öksürme, burnunu çekme, tıslama, homurdanma yer alır .
Karmaşık Tikler arasında Zıplama, Alkış, Çömelme, nesnelere dokunma , öpüşme, kelimeleri ve cümleleri tekrarlama, alışılmadık ritimler, tine ve ses, mimikler yer alır.
Stres tiklere neden olmasa da tikleri şiddetlendirebilir.
- Parmak Emme
Gelişimsel olarak tipik çocuklarda parmak emmeyi ortadan kaldırmak için kullanılan bir yöntem olan basitleştirilmiş alışkanlığı tersine çevirme yöntemini kullanıyoruz ve çocuğun parmak emmenin ne zaman gerçekleştiğini anlaması ve parmak emme alışkanlığının yerine başka bir davranışta bulunması için eğitimi veriyoruz.
- Tırnak yemek
Tırnak yeme birçok çocuk, genç ve ebeveyn için yaygın ve sinir bozucu bir alışkanlıktır. Tüm çocukların kabaca yarısı tırnaklarını yer.
2016 Yılında Yapılan Bir Araştırma.
yaşındaki Ss’nin tırnak yeme davranışını azaltmak için alışkanlığı tersine çevirme prosedürünü kullandı . Prosedür, tırnak yemeyi ortadan kaldırmada hemen etkili oldu ve genellikle yaklaşık 2 saat süren yalnızca 1 danışma seansı gerektiriyordu. Sonuçlar, 16 haftalık bir takip boyunca öngörülen talimatları uygulayan tüm müşteriler için sürdü. ( PsycINFO Veritabanı Kaydı (c) 2016 APA, tüm hakları saklıdır)
- Saç Yolma
Trichotillomania (saç yolma bozukluğu), önemli sıkıntıya ve işlevsellikte bozulmaya neden olabilen tekrarlayan saç yolmayı içerir. Hem çocuklar hem de yetişkinler hastalıktan muzdariptir.
- Kekemelik
Kekemelik olarak da bilinen kekemelik, konuşma akışının seslerin, hecelerin, sözcüklerin veya tümcelerin istem dışı tekrarı ve uzatılması ve ayrıca kekeleyen kişinin üretemediği istemsiz sessiz duraklamalar veya blokajlarla bozulduğu bir konuşma bozukluğudur. sesler.
Alışkanlığı Tersine Çevirme Terapisi ile çok başarılı bir şekilde tedavi edilebilecek diğer bazı alışkanlıklar şunlardır:
- Deri yolma
- Dudak ısırmak
- Parmak çıtlatma
- Atıştırmalık
- Burun Çekme
- Boğaz temizleme gibi Vokal Tikler