Sınav kaygısı nedir? Nasıl başa çıkabilirim?

Home Güncel Etkinlikler Sınav kaygısı nedir? Nasıl başa çıkabilirim?

Sınav Kaygısı nedir? Nasıl başa çıkabilirsiniz?

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav stresi olarak da bilinen sınav kaygısı, psikolojik bir durumdur. Yoğun endişe, zihninize hücum eden olumsuz düşünceler, bedende gerginlik, mod düşüklüğü gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bazı insanlar uyuyamaz, mide, sindirim problemleri yaşarlar, konsantrasyonlarını kaybeder ve yetersizlik duygusuna kapılırlar.

Kaygının basit bir tanımını yapacak olursak:

‘Kaygı, belirgin bir tehdit olmadığında bile devam eden bir korku olarak tanımlanabilir.’ ( Nash, M. ve Barnier, 2012.)

Sınav kaygısı ise:

Kişinin ölçme ve değerlendirme amaçlı başarı gerektiren durumlarla karşı karşıya kaldığında otonom sinir sisteminin aktivasyonuyla karakterize edilen hoş olmayan durum .’ (Spielberger 1972).

Nasıl Yardımcı Olabilirim?

İstediğiniz sonuçları hızlı bir şekilde almanıza yardımcı olmak için hipnoterapi, BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi) ve koçluğun karışımını sunuyoruz.

Hipnoterapi bedensel ve zihinsel olarak rahatlamanıza imkan sağlar duygusal ve zihinsel anlamda olumlu yönde değişim sağlar.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), olumsuz düşünce ve davranışlarınız değiştirmenize yardımcı olur.

Koçluk, çalışmanın önündeki engelleri aşmanıza yardımcı olur ve hedefleri planlayıp uygulamanıza olanak tanır.

 

Sınav Stresiyle Başa çıkma programıyla :
    • Bireysel anlamda ihtiyaçlarınıza uygun, size özel profesyonel bir hizmet alacaksınız.
    • Beden ve zihin olarak rahat ve sakin olma ve kalma becerisini edineceksiniz.
    • Sınav kaygısının sizi nasıl etkilediğini anlayacak ve en iyi şekilde sınavlara hazırlanabileceksiniz.
    • Sınav sırasında elinizden gelenin en iyisini yapmak için olumlu zihinsel bir kapasiteye sahip olabileceksiniz.
Sınav Kaygısının Nedenleri

Sınav kaygısı bedenimizdeki biyolojik tepkilerden, zihnimizdeki düşüncelere bağlı bilişsel nedenlerden, içinde yaşadığımız sosyal çevre ve günlük hayattaki pratik nedenlerden kaynaklanabilir.

 Örneğin:

Başarısızlık Korkusu: Korkularımız, sınavda başarısız olma, başkalarını hayal kırıklığına uğratma veya sahip olabileceğimiz kariyer imkanlarını kaybetme ile ilgili kaygı ve endişelerden kaynaklanabilir.

Yetersiz Hazırlık: Yetersiz hazırlık kaygının artmasına neden olabilir.

Geçmişteki Olumsuz Deneyimler: Geçmişteki yaşanmış düşük performans, gelecek tecrübeler için kaygıya neden olabilir.

Yüksek Beklentiler: Çevreniz tarafından kendinizden veya başkalarından üstün olma yönündeki beklenti, üzerinizde baskıya neden olabilir ve stresi artırabilir.

Akran Kıyaslaması: Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak baskıyı artırır. Ebeveyn yada çevremizin biz akranlarımızla kıyaslamaları da stres ve kaygıya neden olabilir.

Sınav Kaygısının Etkileri

Sınav ve sınav kaygısı evrenseldir, dolayısıyla her kültürden, her milletten, her yaştan ve her kökenden bireyleri etkileyebilir. Sınav kaygısı çeşitli şekillerde kendini gösterir:

Bilişsel:

Konsantrasyon zorluğu ve olumsuz iç diyaloglar,

Duygusal:

Panik veya çaresizlik hissi,

Fiziksel:

Mide bulantısı veya baş ağrısı gibi belirtiler,

Davranışsal:

Erteleme veya yeme düzenindeki değişiklik eğilimleri vb (Mayo Clinic, 2020).

Sınav kaygısını nasıl yönetebilirim?

Sınav kaygısı karmaşık bir olgudur ve kişiye özeldir. Herkesin şartları farklı olduğundan herkes için geçerli genel geçer bir yöntem yada teknikten bahsedilemez ancak;

Etkin stratejiler şunlardır:

Hipnoterapi:

Derin bir rahatlama ve gevşemeyi içeren trans benzeri bir durumu tecrübe etmenize, olumsuz düşünce kalıplarının yeniden düzenlenmesine, olumlu olanlarıyla yer değiştirmesine yardımcı olur (Hammond, 2010).

Kişide sınav kaygısı oluşturan düşünceleri yeniden çerçeveleyerek sınav korkusuna karşı duyarsızlaştırmak amaçlı birçok teknik kullanılır. Bunun yanı sıra bireyin çalışmasına ve başarılı olmasına yardımcı olacak olumlu öneriler ve motivasyon teknikleriyle motivasyon ve başarıya olan inanç artırılır.

 Ayrıca oto-hipnoz tekniğini öğrenerek farklı durumlarda kalıcı değişim için kullanabileceğiniz bir tekniği de öğrenebilirsiniz .

Problem sorunları erteleme,planlama ve hedef belirleme ile ilgiliyse, hipnoterapi de bu konunun çözümüne  büyük oranda katkı sağlar.

Sınavlara Hazırlık ve Çalışma Teknikleri:

Doğru çalışma alışkanlıkları ve zaman yönetimi sınavlara yetersiz hazırlanmayla ilgili problemleri minimize eder. Danışmanlık ve koçluk sorunlar hakkında konuşmanıza olanak tanıyarak ve çözüm bulmanızda size destek vererek problemlere çözüm bulmada size yardımcı olur.

Bilinçli farkındalık ve Rahatlama:

Meditasyon ve benzeri teknikler fiziksel semptomların yönetilmesine yardımcı olur.

Psikoeğitim

Olumlu Görselleştirme: Olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmak için başarıyı hayal etmeyi ve güçlü bir şekilde içselleştirmeyi içerir. Hipnoz veya danışmanlık teknikleri bu görselleştirmeyi sağlar.

Genel Destek Almak: Tavsiye almak için danışmanlarla veya destek gruplarıyla konuşmayı etkileşim içinde bulunmayı,Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)teknikleri ve öğretmenlerden yardım almayı içerir.

Sağlıklı Yaşam Tarzı: Düzenli egzersiz, yeterli uyku ve dengeli beslenme.

Sınav Stratejisi ve  Planlama: Sınav formatlarını anlamayı ve geçmiş dönemdeki materyalleri çalışmayı ve ödevlerle pratik yapmayı içerir.

İlaç tedavisi

Gerekiyorsa tıbbi destek ve ilaç tedavisi almak problemin çözümüne katkı sağlar.

Kişisel Yaşam: Sınava hazırlık sürecinde hobileri ve sosyal ilişki ve bağlantıları sürdürmek ve bu konudaki destek ve takibi gerekli kılabilir .

Sonuç Olarak

Sınav kaygısı karmaşık bir sorundur ancak çeşitli strateji ve tekniklerle yönetilebilir. Sebeplerini ve üzernizdeki etkilerini anlamak, problemi etkili bir şekilde yönetmek ve performansı artırmak için hayati öneme sahiptir.

Yetişkinlere ve gençlere her türlü sınav ve sınav kaygısı konusunda yardımcı olabiliriz. Örneğin iş bazlı sınavlar ve testler, direksiyon sınavları, spor testleri, yabancı  dil sınavları, GCSE ve A Level sıanvları, muhasebe ve hukuk sınav ve diğer tüm akademik testler.

Hipnoterapi, danışmanlık ve koçluk ile değişimi tetikleyebilir ve kalıcı hale getirebilirsiniz.

Randevu Kayıt Formu

    Adres
    Londra - BİRLEŞİK KRALLIK
    WhatsApp
    +44 7955 625 469
    E-posta
    info@mindtherapia.com
    Bize yazın!
    1
    Yardıma ihtiyacınız mı var?
    Scan the code
    Mindtherapia
    Merhaba 👋
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?