Sık Sorulan Sorular

Home Sık Sorulan Sorular

Hipnoterapi ile ilgili sık sorulan sorular...

Hipnoz dikkatin odaklanması,zihinsel olark olumlu duyguları uyandırmak ve düşünme veya davranış biçimlerini zihinsel olarak prova etmek için hayal gücünüzü kullanmak olarak tanımlanabilir.Bu süreç, kendinizi bir filme ya da kitaba kaptırmak gibidir ve genellikle çok rahatlatıcı bir deneyimdir. Hipnoz, rahatlayarak, olumlu düşünerek ve hedeflerinizi hayal ederek, düşünce tarzınızı, duygularınızı ve davranışınızı değiştirmenize yardımcı olur.

Kazanılması hedeflenen tutum ve davranışların similasyon cihazında prova edilmesi gibi değerlendirebilirsiniz.Zihinde yapılan bu similasyon gerçek hayatta kazanmayı planladığınız davranışların alt yapısını oluşturur ve gerçek hayat yaşantılarıyla perçinlenerek kalıcı hale gelir.

Araba sürerken varacağınız yere farkına varmadan,zamanın nasıl geçtiğini anlamadan vardığınızı farkettiğiniz durumlar olmuştur.Aslında bu da bir çeşit hipnotik zihin durumudur.

Ancak, şov amaçlı hipnozdan farklı olarak, klinik hipnoterapi daha ciddi sisematik ve belli protokollere bağlı kalarak  yürütülen  bir süreçtir. Klinik hipnoterepi şov amaçlı yapılan hipnozlardan tamamen farklıdır.

En önemlisi, hipnoz kendi kendinize yapmayı öğrenebileceğiniz bir beceridir. İlk başta size yardımcı olarak bir terapist sizi yönlendirebilir, ancak ardından evde kullanabileceğiniz araç ve teknikleri öğrenerek ömür boyu bu yeteneği geliştirebilirsiniz.

Hipnozun birçok sorunun çözümünde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kaygı ve stresi yönetmek, ağrıyı kontrol etmek, uyku problemlerini çözmek ve kontrol etmek ve tırnak yeme,bıyık yolma gibi alışkanlıkların önlenmesinde  özellikle etkilidir. Araştırmalar, BDT’yi hipnoterapiyle bütünleştirmenin bazı vakalarda tek başına BDT’den daha etkili olduğunu gösteriyor.

Terapi sürecinde etik ve profesyoneller kurallar dahilinde, bir tıp uzmanının veya başka bir terapistin size daha iyi hizmet verebileceği durumlarda ilgili kurum yada uzmanlara yönlendirileceksiniz.

Hipnoz ile ilgili birçok yanlış bilgi inanış mevcuttur. Bunlar, hipnozun faydalarından faydalanmaya engel olabilir. Bazı yaygın yanlış anlayış yada inanışlara bakacak olursak:

En büyük yanlış anlamalardan biri, hipnoz altındaki bireylerin eylemlerini ve düşüncelerini kontrol etme yeteneklerini kaybettikleridir. Gerçekte hipnoz altındaki insanlar, bilinçleri yerindedir ve kontrol ellerindedir.Kendi istemleri dışında bir şey yapmaya zorlanamazlar.

Zihin Kontrolü:

Hipnoz, bir zihin kontrol biçimi değildir. Hipnotistler, bireyleri değerleri, ahlaki veya etik inançlarına aykırı davranmaya zorlayamazlar. Bu, bireyin iradeleriyle telkinleri Kabul etmesi ve uymasıyla gerçekleşen bir işbirliği sürecidir.

Sihirli veya Doğaüstü Güçler:

Hipnoz, genellikle filmlerde ve medyada sihirli veya doğaüstü niteliklere sahipmiş gibi gösterilir. Gerçekte bu, doğal ve bilimsel olarak ispatlanmış bir odaklanma ve telkine açık olma durumudur.

Bilinçsizlik:

İnsanlar hipnoz altında bilinçsiz veya uyuyor gibi olduklarını düşünebilirler. Genellikle derin bir rahatlama ve yüksek bir odaklanma durumunda olsalar da bilinçli ve çevrelerinin farkındadırlar.

Hafıza Manipülasyonu:

Hipnoz, hatırlamayı artırabilir ve hafıza geri çağrımını kolaylaştırabilir, ancak hatırlananların  doğruluğu kesin değildir. Hipnoz altında hatırlanan anılar, yanıltıcı olabilir.

Herkes hipnoz olabilir mi?

Herkes hipnoza eşit derecede açık değildir. Kabul düzeyi kişiden kişiye değişir. Bazı bireyler diğerlerine göre daha kolay hipnotize olabilir yada olmayabilir.Ancak Hipnoz olabilme öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir beceridir.Hipnozdan faydalanabilmek için çok derin bir transa girmek şart değildir.

Herkese her konuda çözüm müdür?

Hipnoz belirli bireyler ve durumlar için faydalı veya etkili olabilir, ancak her derde deva değildir. Etkinliği değişebilir ve herkes veya her sorun için uygun olmayabilir.

Bilincini Kaybetme:

İnsanlar, hipnoz altındaki bireylerin kendi bilincini kaybettiğini düşünebilirler. Gerçekte, derinlemesine hipnotik telkinlere odaklandıkları halde kendilerinin ve çevrelerinin farkında olmaya devam ederler.

Hipnoz hakkında doğru  ve gerçekçi bilgi ve anlayışa sahip olmak, mistik veya zorlayıcı bir güç değil, terapatik bir araç olduğunu kabul etmek, hipnozdan faydalanabilmek için son derece önemlidir.

 

 

 

Bilişsel davranışçı hipnoterapi veya BDH, uyumsuz-faydasız düşünme, duygu ve davranış kalıplarını belirlemenize ve bunları daha yararlı olanlarla değiştirmenize yardımcı olan bir sözlü-konuşma terapisi şeklidir. Odak noktası, tedaviyi hızlandırmaya yardımcı olan, geçmişi analiz etmek yerine sorunlarınızla burada ve şimdi başa çıkmaktır.

Otoriteler tarafından kaygı ve depresyon tedavisinde önerilen BDT’nin hipnozla kombinasyonu terapi süreçlerini hızlandırmakta ve daha etkili hale getirmektedir. BDH’nin panik ataklar, fobiler, uyku sorunları ve stresle ilgili durumlar gibi birçok durumda yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

BDH terapist ve danışan işbirliğini ön planda tutar.Sorunlarınıza neden olan düşünceleri, duyguları ve davranışları anlamaya çalışmak için bir ekip gibi beraber çalışma tarzına sahiptir. BDH, bir beceri eğitimi olarakta düşünülebilir.Buradaki ana fikir, başaçıkabilme becerilerini kendinize yardımcı olacak şekilde öğrenmenizdir. Bu nedenle, BDH diğer birçok danışmanlık biçimine göre daha az seans içerir.

Terapi sürecinde  danışan ve terapist olarak birlikte ortak çalışma esasına göre hareket etmemiz esastır. Problemlerinizin uzmanı sizsiniz, terapist olarak da çözümün uzmanı ise biz. Bu nedenle sorununuza neden olan ve negatif etki eden düşünce , duygu ve davranışları keşfetmek için birlikte çalışıyoruz.

Terapi için hedeflerinizi belirleyerek başlıyoruz ve sizi neyin engellediğine,problemlerinizin kaynağına dair ortak anlayışımıza dayalı bir tedavi planı üzerinde anlaşıyoruz. Yeni beceriler geliştirmenize ve denemenize yardımcı olmak için tartışma, yapılandırılmış sorular, imgeye dayalı teknikler (yeni başa çıkma becerilerini denemeyi hayal etmek gibi) ve gerçek hayat deneyimlerinden oluşan bir bir kombinasyonu kullanacağız. Ele alabileceğimiz bazı beceri örnekleri arasında gevşeme becerileri, faydasız-fonksiyonel olmayan düşünce kalıplarını belirlemeyi ve değerlendirmeyi öğrenme veya farkındalık becerileri yer alabilir. Seanslarımız arasında denemekte kendinizi rahat hissedeceğiniz bir düşünce günlüğü tutmak veya gevşeme egzersizi yapmak gibi  bazı eksersiz ve uygulamaları yapmanızı sizden talep edeceğiz.En yararlı bulduğunuz şeyleri ve nedenini her zaman tartışacağız, böylece en yararlı bulduğunuz şeylerden daha fazlasını yapma yoluna gideceğiz. Hedeflerinize yönelik ilerlemenizi takip edeceğiz ve ilerlemenizi sürdürmenize yardımcı olacak bir plan geliştireceğiz.

Hipnoterapiyi bir BDT tedavi planına dahil etmek rerapi sürecini etkin ve daha hızlı hale getirir. Hipnoterepi örneğin, bedensel ve zihinsel gevşeme becerilerini öğrenmenin kolay bir yoludur. Hipnoterapi aynı zamanda yeni düşünme veya davranış biçimlerinin provasını içerir ve bu da sağlıklı ve fonksiynel düşünce ve duyguların benimsenmesine ve kökleşmesine yardımcı olur.

Aşağıdaki durumlarda hipnoterapiyi tercih etmeniz son derece faydalıdır:

 Kaygı, endişe veya stresinizin üstesinden gelmeyi öğrenmenize yardımcı olacak bazı beceriler ve başa çıkma stratejileri öğrenmek istiyorsunuz.

Geçmişe odaklanmak yerine kaygı, stres veya endişenin sizi şu anda nasıl etkilediği üzerinde çalışmak istiyorsunuz.

Yaygın olarak kabul edilen psikolojik ilkelere ve araştırma kanıtlarına dayanan bir yaklaşım istiyorsunuz.

Terapide aktif bir rol oynamaya hazırsınız – örneğin, seanslar arasında yeni şeyler denemek ve inter aktif olarak terapi sürecine katılmakta istekliyseniz.

Problemlerinize etkili ve hızlı çözüm arıyorsanız BDH yaklaşımını tercih edebilirsiniz.

Herkes farklıdır ve her tedavi planı siz ve ortak belirleyeceğimiz hedefler göz önünde bulundurularak tasarlanır. Tırnak yeme,kaş yolma gibi alışkanlık tedavileri hızlıdır – yalnızca bir seans – ancak vakanın durumuna göre diğerleri daha uzun sürebilir.

Kabaca, ortalama tedavi planı, ilk konsültasyon dahil 6-12 seans sürebilir.

İlk konsültasyonda tedavi seçeneklerini tartışacağız ve sizinle bir plan üzerinde anlaşacağız ve sürecin nasıl gittiğini görmek amacıyla düzenli olarak gözden geçireceğiz.

Mindfulnes, içinde bulunduğunuz ana odaklanmak çevrenizde ve vücudunuzun içinde an be an olup bitenlerin daha fazla farkında olmaktır.

 

Mindfulness son derece yararlı bir beceridir çünkü dikkatinizin yararsız düşüncelere, örneğin gelecekte olabilecek bir şey hakkında endişelenmeye odaklandığını fark etmenize yardımcı olur. Mindfulness uygulayarak, geçmiş yada gelecekle ilgili düşüncelerin şu anınızı olumsuz etkilediğini anlayabilir onlardan kurtularak sizin için faydalı ve fonksiyonel olanları seçme yeteneğine kavuşabilirsiniz.

Mindfulness’in zihinsel sağlığımızı iyileştirmeye yardımcı olabileceği , birçok otorite  tarafından giderek daha fazla kabul görmektedir. Mindfulness, hedeflerinize bağlı olarak BDT ve/veya hipnoterapi ile birlikte bir tedavi planının parçası olabilir.

Gevşeme veya farkındalık tekniklerini daha önce örneğin bir yoga dersinde denemiş ve zor bulmuş olabilirsiniz. İnsanların gevşemekte zorlanmaları veya düşünceleri bırakma fikriyle mücadele etmeleri ve “Bunu yapamam!” diye düşünmeleri çok yaygındır.

 Vücudumuzun doğal gevşeme tepkisini harekete geçirmenin birçok farklı yolu vardır. Bunlardan bazıları nefes alma gibi fiziksel teknikler olduğu gibi, diğerleri ise hayal gücü veya hipnoz gibi tekniklerdir. Hipnoz ve nefes egzersizleri, kendi başınıza yapmayı öğrenmenize yardımcı olabileceğimiz becerilerdir.

 Herkes farklıdır ve bazı insanlar bir yaklaşımı kolay, bazıları ise daha zor bulabilir. Çoğu zaman, kendinize anlayışlı ve affedici olmanız veya bunu öğrenmeniz zamana bağlıdır . Sizin için doğru olan yaklaşımı birlikte bulabiliriz.

Bize yazın!
1
Yardıma ihtiyacınız mı var?
Scan the code
Mindtherapia
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?